Oktober, de maand van het extra uur wintertijd

Met ArtQuiltGroepOost naar het Textielmuseum in Tilburg geweest. Interessant museum met oude weefgetouwen, een textiellab en 2 mooie tentoonstellingen over het toepassen van natuurlijke materialen in kunstwerken, curator Lidewij Edelkoort en de stof trijp. U weet wel, een fluweel stof waar oma’s stoelen, tafelkleden mee bekleed waren.

Inspirerend en uitdagend maar toch had ik soms het gevoel dat de werkstukken waarin natuurlijke materialen toegepast waren me bekend voor kwam. In die zin dat binnen de textiele/artquilt wereld allang allerlei materialen waaronder grassen, wol, zeewier gebruikt worden. Alleen nu wellicht wel voor een breder publiek en met mooie video’s over het maakproces.

Maar het was een gezellige en leerzame dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de Weefkring Bennekom/Wageningen is er, onder leiding van Maya Siepel, een experimenteel groepje bezig met textiel. Samen hebben we ons verdiept in het thema Tijd, Taal en Teken. Aan de hand van een eigen interpretatie hebben we daar middels een werkstuk  vorm aan gegeven. Een erg inspirerende groep waarin ik mijn grenzen weer aardig verlegd heb.

 

 

 

 

 

 

 

 

Met mijn Steekplusgroepje weer bij elkaar gekomen. De opdracht was heel simpel: van het uitgedeelde materiaal een werkstuk maken. Dat lijkt dan heel simpel maar vaak zijn de lappen niet jouw keuze dus is het wel degelijk een geworstel soms.

Toch blijft er nog genoeg tijd over om verder te experimenteren. De opdracht voor onderstaand proefje luidt: maak een “stof” van hetzij kunststof en/of natuurlijke materialen ZONDER naaien. Mogelijk alleen een klein steundraadje. Ach ja, jullie weten het, zo blijf je lekker bezig. Jezelf uit (laten) dagen, daar gaat het om!
Binnen ArtQuiltGroepOost is Water het nieuwe thema. Een breed thema wat mooi aansluit op Eilanden van het Groninger Quiltfestival volgend jaar. Een aantal van ons wil daar aan mee doen. Annelies Verhijde gaat ons bij dit thema begeleiden. Ik ben al druk bezig. Mindmap, schilderen, inlezen, kortom de oriëntatiefase volgens het boekje. Hartelijk dank DIY Textile School Ginni en Marjan, de opleiding werpt in allerlei opzichten z’n vruchten af.
En tot slot met manlief o.m. naar het Bonnefantenmuseum in Maastircht geweest. Het is nu voor de 2e keer dat ik er ben geweest maar wat is het een wonderlijk museum. De vorm, de indeling, Mendini, zo begreep ik. Ik heb er heerlijk liggen snoezelen in de toren, kijkend naar de geometrische geschilderde vormen op wanden en dak, luisterend naar allerlei oerwoudgeluiden. En veel inspiratie opgedaan van ander werk en de Mariabeelden.
Hebben jullie dat ook als je dat allemaal ziet? Alles is al bedacht en gedaan, maak je geen illusies. Dat houdt je met beide benen op de grond! Maar ga, ondanks dat, ook gewoon door. Je wordt er zo gelukkig van.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *